toni navarro foto

El Festival de Cine i Drets Humans de Barcelona ha estat pioner un altre cop. A la seva novena edició, al 2012, va estrenar el curtmetratge “Karama has no walls” de Sara Ishaq. Ara, dos anys més tard i després d’un recorregut triomfal per la resta del món, ha estat nominat com a millor curtmetratge documental als Oscar 2014.

La película va ser traduida al català i castellà gràcies a l’organització del festival, qui va donar la possibilitat als seus espectadors de gaudir d’aquest petit documental.

El curtmetratge és un altaveu de la revolta pacífica viscuda a Sana (Yemen) on, el 18 de febrer de 2011, el poble va sortir al carrer per reclamar les seves llibertats. Una petita i intensa mostra de la lluita a favor dels Drets Humans, dels seus drets, que ara és reconeguda amb més visibiltat gràcies als Oscars 2014.

La primavera àrab també estará present en aquesta cerimònia gràcies a “The Square” de Jehane Noujaim, nominat a la categoria de millor llargmetratge documental. La pel·lícula mostra el cansament social d’un poble sumit sota el règim de Hosni Mubarak i més tard dels Germans Musulmans. Tot un exemple de quan important és la movilització social per la lluita a favor dels Drets Humans.

Així mateix, en aquesta categoria hi trobem dos pel·lícules més que rellevants en el lluita pels Drets Humans. En primer lloc, el documental de l’any “The act of killing” de Joshua Oppenheimer. Colpidor, esgarrifós, indignant, vergonyant,… necessari. El film segueix als responsables de la mort de milers de ciutadans d’Indonèsia durant la dictadura del general Suharto qui reprodueixen els seus delictes contra la Humanitat que practicaren durant aquell periòde, sense ni tan sols, avergonyir-se.

Per una altra banda, “Dirty Wars” de Rick Rowley segueix les investigacions de Jeremy Scahill sobre la guerra d’Irak i el seu rerefons ocult. El film treu a la llum com els Estats Units varen encubrir les morts de nens e inocents en diferents països del Tercer Món, amparant-se en la lluita contra el terrorisme i duent a terme crims atroços amb total impunitat.

Des del Festival de Drets Humans de Barcelona, ens alegrem que la Acadèmia de cinema de Hollywood reconegui aquests treballs. I sobre tot, recolza la candidatura per “Karama has no walls”, documental que des d’aquí es va presentar a nivel nacional.


Amb un gran èxit de públic, que va completar l’aforament, la Beckett va acollir ahir dilluns l’estrena de l’obra “El Soroll quan cruixen els ossos”, un relat sobre l’esclavatge i la militarització dels infants a les guerres que encara tenen lloc a diversos països de l’Àfrica sub-sahariana. L’obra es presenta dins la línia de les temàtiques de defensa dels Drets Humans i de recerca col·lectiva d’una humanitat sostenible que pretén divulgar el Festival.

L’autora de la peça, Suzanne Lebeau, ens explica la història de l’Elikia i en Joseph, dos nens de 12 i 8 anys que fugen d’una guerrilla rebel que els ha convertit en soldats. Ambdós s’endinsen a la selva a la recerca de la salvació, amb l’objectiu d’arribar a Namba, el poblat d’en  Joseph. Les narracions d’aquesta fugida s’enllacen amb el testimoni de l’Angelina, la infermera que atén els dos nens quan arriben a l’hospital. Angelina compareix davant un tribunal per explicar la historia de l’Elíkia, però es trobarà amb les dificultats d’un sistema en el qual els drets humans s’han convertit en una teoria utòpica.

El muntatge de l’obra corre a càrrec de la companyia Almaradas, nascuda a partir de la creació d’aquest mateix espectacle ara fa dos anys. La Sonia Espinosa i l’Adeline Flaun, responsables de Almaradas, expliquen que el seu objectiu és generar un espai teatral al marge de les exigències del mercat, on donar veu a les minories més desafavorides i poc representades.

L’obra, apta per a tots els públics, també es podrà veure avui a partir de les 21.30h, en la seva versió en castellà.

HORARIS I PREUS

Sala Beckett. L’Obrador. C/ Alegre de Dalt 55 bis. Barcelona

Horaris: Dilluns 20 i Dimarts 21 de maig a les 21.30h

Preu : 9 euros

http://www.salabeckett.cat/


D'esquerra a dreta: Gerard Peris i Jon Herranz, de Namuss Films, i Ada Colau, de la PAH.

D’esquerra a dreta: Gerard Peris i Jon Herranz, de Namuss Films, i Ada Colau, de la PAH.

El documental “#La Plataforma” i els seus protagonistes, entre ells la portaveu de la PAH, Ada Colau, han sigut els responsables de donar el tret de sortida a deu dies de pel·lícules i activitats diverses en favor dels drets humans.

El Director del Festival, Toni Navarro, va ser l’encarregat de presentar la pel·lícula, co-produïda per la ONG SICOM i Namuss Films. El documental aborda la greu situació hipotecària de l’Estat espanyol: jutges, antropòlegs, doctors en dret, experts en sanitat i activistes pel dret a l’habitatge expliquen les causes estructurals que han dut a l’explosió de la crisi hipotecària, així com les seves conseqüències econòmiques i humanes.

En la presentació i en la posterior taula rodona amb els espectadors de la projecció el van acompanyar els protagonistes del documental: Frederic Pahisa de l’ONG SICOM, Gerard Peris i Jon Herranz de Namuss Films i per descomptat Ada Colau, portaveu de la PAH, que va rebre el Premi Honorífic “Festival de Cinema i Drets Humans” per la seva trajectòria en la difusió i protecció dels drets humans.


laplataforma

El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona inaugura la seva desena edició el proper dijous 16 de maig als Cinemes Girona.

A les 17h tindrà lloc l’acte d’inauguració amb la projecció del documental #La Plataforma que narra la història, lluita i reivindicacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, i la gestació de la Iniciativa Legislativa Popular – ILP – pel canvi de la Llei de l’Habitatge. A continuació hi haurà una taula rodona amb la participació d’Ada Colau, portaveu de la PAH, Frederic Pahisa de SICOM, Gerard Peris i Jon Herranz de Namuss Films.

L’acte finalitzarà amb el lliurament del Premi Honorífic “Festival de Cinema i Drets Humans” a Ada Colau per la seva trajectòria en la difusió i protecció dels drets humans.

Les entrades es podran comprar en els mateixos Cinemes Girona o per Ticketmaster: http://www.cinemesgirona.cat/

Per a més informació sobre el documental: http://www.festivaldecineyderechoshumanos.com/films/pah/


IMG_0164L’acció ha recorregut els carrers del centre de Barcelona, des de Plaça Catalunya fins a la Plaça de Sant Felip Neri, seguint l’esperit crític amb la política autoritària del govern rus que ha fet famós el grup. En l’actualitat, tres dels seus components compleixen condemna a la presó per protestar contra el suport de l’esglèsia ortodoxa russa al govern de Putin.

Natallia Garustovich i Imanol Tolaretxipi, fundadors de la companyia Teatre Rus-Barcelonés, són els responsables de la performance, amb la qual han volgut expressar la dificultat de lluitar pels drets humans en el context actual, mentre critiquen el paper que l’estat i l’església representen. Així, aquests dos últims són representats com “una atmosfera de maldat i falsos sentiments religiosos, barrejats amb el poder de l’estat”, que els participants, vestits com els Pussy Riot, intenten netejar sense èxit. Absorbits per “es corrents de poder i per l’alienament homogeneïtzador de la societat, els activistes sucumbeixen a una dansa impersonal i una desaparició sota una tela blanca, símbol dels esforços que es difuminen. Malgrat tot, l’esperança ressorgeix amb l’anomenat “ball de la llibertat”, que posava punt i final a l’esdeveniment performatiu. No és el primer cop que aquest grup s’endinsa en la crítica social. Després d’alguns espectacles basats en obres de Txèkhov i Alexander Pushkin, el seu repertori es completa amb una performance teatral contra la pena de mort a Bielorússia. Com aquella, aquesta acció pretenia ser un acte de reivindicació per la llibertat i en contra de l’opressió que s’exerceix des de qualsevol forma de poder, polític, religiós o econòmic.

Aquesta línia crítica es perllongarà durant el Festival amb la projecció de pel·lícules de diversos formats i temàtiques tant nacionals com internacionals, però totes elles amb un denominador comú: la denúncia a les vulneracions dels drets humans i la defensa d’una societat més justa.

IMG_0069


No darse por vencido 2

Els autors del documental “No darse por vencido”,  Susana Arbizu i Henri Belin Daniel Serrano, ens parlen del seu treball, ,que tracta sobre la recuperació de la memòria democràtica al nostre país:

Volem dedicar-li aquesta projecció a Daniel Serrano, el protagonista del nostre documental, a la seva lluita, al seu combat, que segueixen avui en dia sense obtenir satisfacció ia totes les associacions i familiars que segueixen lluitant a Espanya per la rehabilitació de la memòria dels seus familiars .

La nostra trobada amb Daniel va ser un factor decisiu per a la realització d’aquesta pel · lícula, no només per la força i l’energia que als seus actuals 93 anys aquest home ha sabut transmetre’ns per tirar endavant aquest projecte, sinó també perquè la seva combativitat ens va empènyer a buscar un fil narratiu allunyat del victimisme amb què es tracta, massa sovint, aquestes qüestions.

Hem volgut fer el retrat d’un veritable resistent de la memòria, sense caure en una evocació romàntica o nostàlgica a compte d’aquest passat republicà del qual ens parla Daniel. Hem preferit parlar del present, i insistir, sobretot, en el tema de la Transició democràtica com el moment clau en què es comença a construir socialment l’oblit per d’aquesta manera, traçar un retrat en filigrana de l’Espanya contemporània

Descobreix més sobre la pel·lícula que serà projecteda el proper dissabte 28 a les 20h30 als Cinemes Girona: http://www.festivaldecineyderechoshumanos.com/films/no-darse-por-vencido/


Referent mundial de solidaritat, la ciutat de Barcelona acull un any més el Festival de Cinema i Drets Humans, en aquesta desena edició. La principal novetat d’enguany serà l’organització de tallers formatius a càrrec de destacats realitzadors internacionals que competeixen en el festival, amb diferents espais del Centre Cívic Pati Llimona com a escenari de totes les activitats.

Els seminaris, de durada i format variables, estan dirigits tant a estudiants com a professionals del món del cinema i tenen com objectiu aportar noves perspectives del procés de creació fílmica, especialment la influència del cinema en el despertar de la consciència i l’auge dels gèneres compromesos amb causes socials i polítiques. És així com les ja habituals projeccions i conferències es completaran amb aquesta secció paral·lela, on pràcticament tots els tallers constaran d’una petita part teòrica i de debat i una altra on es posaran en pràctica les habilitats fílmiques dels participants, els seus coneixements i els seus projectes personals.

Trobaràs tota la informació sobre els tallers (horaris, temàtica, preus…) en el programa de tallers.

I per a més informació:  Dossier de Premsa dels Tallers 2013

http://www.bcn.cat/centrecivicpatillimona/


Reflexionem amb l’autor sobre la seva obra
FOTO2

Es considera un artista polifacètic i experimental. La seva obra s’inicia amb la idea i acaba amb l’apreciació de tot aquell qui té a les seves mans el resultat. Diu que l’espectador té el millor significat: “Una de les coses que més em motiva d’aquesta professió és que un no para d’aprendre i evolucionar”. Enric Llevat és artista, historiador i bibliotecari originari de Tarragona. Graduat a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, ha realitzat nombroses exposicions a tot el país, com l’event internacional “Cow Parade” de Barcelona.

Ara presenta “7 hearts”, una retrospectiva de la desena edició del Festival de Cinema i Drets Humans. L’exposició estarà oberta al públic a partir del 16 de maig a la seu central de l’event a Barcelona, el centre cívic Pati Llimona.

El muntatge té com a base 4.000 sobres enviats al Festival provinents de tot el món. “Es plasma la tècnica de dibuix, escultura i instal•lació, jugant a la vegada amb el propi espai del centre cívic”.

La seva obra pretén anar més enllà d’una exposició, ja que aposta per que l’espectador reflexioni sobre allò que ha vist i els seus orígens: “l’art es troba a coses molt senzilles que subtilment et fan un ‘clic’, una cosa senzilla que et descobreix un món o que et fascina, o que et marca i impressiona”.


cartell

Difondre un cinema que ens faci reflexionar, desperti consciències, denunciï injustícies i reflecteixi la diversitat social i cultural de la humanitat. Aquest és l’objectiu del Festival de Cinema i Drets Humans, que enguany celebra la seva desena edició.

El festival donarà el seu tret de sortida el dijous 16 a les 16h als Cinemes Girona amb la projecció del documental #La Plataforma que narra la història, lluita i reivindicacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, i la gestació de la Iniciativa Legislativa Popular – ILP – pel canvi de la Llei de l’Habitatge.

Durant deu dies, del 16 al 26 de maig, es podran veure a les sales de cinema Girona i Maldà un total de 110 pel•lícules, seleccionades entre més de 5.000 treballs rebuts. En la seva desena edició, el Festival, dirigit per Toni Navarro i organitzat per La Mirada Descoberta, segueix fidel a un doble compromís: potenciar el respecte per la Declaració Universal dels Drets Humans a partir de la divulgació d’aquestes obres i la recerca col • lectiva de una humanitat sostenible. Com a prova d’aquest compromís, la UNESCO a través de l’ICCAR (Coalició Internacional de Ciutats contra el Racisme), ha reconegut en dues ocasions al Festival, posant com a exemple paradigmàtic de l’acció de la ciutat de Barcelona en la seva lluita contra les diverses formes de discriminació i racisme.

Continue reading